top of page
Zoeken
  • Andrea Lenis

Medewerker burn-out: wat te doen?

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Veel organisaties hebben medewerkers die verzuimen wegens overbelasting en burn-out. Stress is beroepsziekte nummer 1. Uit onderzoek van TNO blijkt dat meer dan een miljoen mensen jaarlijks risico loopt op burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen.

Adviezen bij overbelasting en burn-out

Bij overbelasting en burn-out krijgen medewerkers en leidinggevenden veel vragen en goedbedoelde adviezen. Aan het werk blijven en contact houden of juist niet? Hardlopen, mindfulness of werken aan zelfmanagement? Ligt de oorzaak bij de werkgever of bij de medewerker?

Wat helpt het beste bij overbelasting en burn-out?

Dat is afhankelijk van of de medewerker alleen last heeft van stressklachten door overbelasting of burn-out is. Bij overbelasting moet de medewerker het rustiger aan doen en aan zijn zelfmanagement werken zodat de roofbouw stopt en energie weer opgebouwd wordt. Bij burn-out is het lichaam in de war geraakt. Het is neuro-hormonaal ontregeld en dat heeft effect op de hersenen, organen en immuunsysteem. Het lichaam moet eerst herstellen voordat andere problemen opgelost kunnen worden en het zelfmanagement verbeterd kan worden.

Als stress- en burn-out coach begeleid ik medewerkers in het proces naar herstel van overbelasting en burn-out. De individuele stress coaching richt zich op stressreductie in lichaam, psyche en gedrag met als resultaat meer energie (lichaam), verhoogd concentratievermogen (psyche), verbeterd zelfinzicht en zelfmanagement (gedrag).

Ik werk hierbij volgens de CSR methode (zie ook www.csrcentrum.nl). CSR staat voor ‘Chronische Stress Reversal’. Met de CSR methode wordt stressgerelateerde gezondheidsproblematiek aangepakt vanuit een psycho-fysiologische benadering. De methode is bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd en is door het ministerie van SZW benoemd tot good practice op het gebied van duurzame inzetbaarheid. De resultaten voor de organisatie zijn een verhoging van de inzetbaarheid, verlaging van het verzuim en betere (organisatie)prestaties.

Meer weten over stress en burn-out coaching? Kijk dan op www.anicha-coaching.nl of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Andrea Lenis - Anicha Coaching & Training

Stress en burn-out coach en loopbaancoach in Amersfoort

Het is mijn missie stress te verminderen en mensen een stap verder te helpen in hun loopbaan. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is als je weer vol energie in het leven staat en met plezier werkt. Dat gun ik iedereen!

Zie www.anicha-coaching.nl of neem contact op via info@anicha-coaching.nl / 06-47026878

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page