top of page
Zoeken
  • Andrea Lenis

4 stappen om van piekeren af te komen

Bijgewerkt op: 20 okt. 2020


Je hoofd draait overuren. Je voelt je lijf niet meer en bent alleen nog maar aan het piekeren. Constant die maalstroom van gedachten in je hoofd, vooral als je wilt gaan slapen of tot rust wilt komen. Zorgen over werk, relatie, financiën, de toekomst, het gaat maar door.

Herkenbaar? Als stresscoach hoor ik dit regelmatig van mijn cliënten en ik heb zelf ook behoorlijk gepiekerd. Daardoor weet ik hoe lastig het is om die gedachtestroom te verminderen.

Hoe kun je het piekeren stoppen?

Er zijn heel wat manieren die helpen, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, yoga, meditatie en mindfulness. Waar ik persoonlijk goede ervaring mee heb zijn de volgende 4 stappen.

Stap 1. Je bent niet je denken

Door Eckhart Tolle en zijn boek “De Kracht van het nu” werd ik me ervan bewust dat je niet je denken bent. Eerder geloofde ik, zoals veel mensen, dat ik mijn verstand was. Ik leefde alleen vanuit mijn hoofd. Het inzicht dat ik niet mijn denken ben, was de eerste stap naar minder piekeren. Door dit inzicht was ik in staat naar mijn gedachten te kijken en luisteren. Ik schakelde naar het waarnemen van mijn gedachten in plaats van het meegaan in de maalstroom.

Stap 2. Je gedachten waarnemen

Bij het waarnemen van je gedachten kun je luisteren naar de stem in je hoofd. Hoe klinkt de stem? Hoog, laag, hard of zacht? Hoe is de klank van de stem? En als je beelden ziet: Hoe zien de beelden eruit? Je kunt naar je gedachten kijken en luisteren zonder er in mee te gaan. Je ziet de gedachten voorbij vliegen, ze komen en gaan. Alleen maar waarnemen helpt je al bij het verminderen van het piekeren. Als je toch meegenomen bent door je gedachten, schakel dan weer naar het waarnemen van je gedachten.

Start vandaag nog en oefen iedere dag 10 minuten met het waarnemen van je gedachten. Het helpt je om het piekeren te verminderen.

Stap 3. Verander de stem en beelden in je hoofd

Nu je je gedachten kunt waarnemen, kun je ze ook veranderen. Probeer de stem eens harder en zachter te maken. Merk je het effect? Je kunt de stem zo zacht maken dat je hem niet meer hoort. Een andere manier is de piekerstem een heel andere klank te geven. Bijvoorbeeld de piepstem van een kuiken of de stem van je favoriete komiek, stripfiguur of tv-held. Hoe klinken je gedachten nu?

Beelden kun je in je hoofd groter en kleiner maken. Je kunt ze zwart-wit maken, vertragen of versnellen. Wat is het effect hiervan? Je kunt de beelden opblazen of laten verdwijnen in de verte. Door op deze manier te spelen met je gedachten wordt het piekeren al snel minder.

Als je stap 2 goed onder de knie hebt, voeg je stap 3 toe aan je dagelijkse oefening. Merk hoe je de baas wordt over je gedachten.

Stap 4. Aandacht voor je lichaam

Als de piekergedachten even verdwenen zijn, richt je je aandacht op je lichaam. Als je in bed ligt kun je dit doen door de volledige ademhaling of door een lichaamsscan. Als er gedachten opkomen laat je ze voorbij drijven en richt je je weer op je lichaam en ademhaling.

Overdag kun je ook gaan sporten, wandelen of fietsen. Een andere simpele manier om uit je hoofd te blijven is het nemen van een voetbad. Voel je lichaam en blijf met je aandacht bij wat je in je lichaam ervaart. Daarmee verminder je het piekeren.

Als coach in Amersfoort help ik cliënten bij de aanpak van stress. Zij hebben veel baat bij deze stappen tegen piekeren. Als jij last hebt van piekeren adviseer ik je de 4 stappen toe te passen en dagelijks 10 minuten te oefenen. Ik hoor graag jouw ervaring.

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van je piekergedachten? Kijk dan op www.anicha-coaching.nl of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Andrea Lenis - Anicha Coaching & Training

Loopbaancoach en stresscoach in Amersfoort

Het is mijn missie stress op de werkvloer te verminderen en mensen een stap verder te helpen in hun loopbaan. Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn het is als je weer vol energie in het leven staat en met plezier werkt. Dat gun ik iedereen!

Zie www.anicha-coaching.nl of neem contact op via info@anicha-coaching.nl / 06-47026878

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page