top of page
Zoeken
  • Andrea Lenis

Vakantiestress? 5 tips om stressvrij op vakantie te gaan


Bij mij is het jarenlang raak geweest: stress voordat de vakantie begint. Werken tot de dag voor de vakantie, op het werk nog van alles af maken, thuis de was doen, tassen en koffers pakken, zijn de inentingen geregeld?!, nog snel boodschappen doen... Niet zo relaxed!

Gevolg was dat ik de eerste paar dagen van de vakantie niet echt in vakantiestemming was. Ik voelde me opgejaagd en kon niet ontspannen. Sinds een paar jaar doe ik het anders en dat is een verademing. Wil jij ook heerlijk relaxed op vakantie?

5 tips om stressvrij op vakantie te gaan

Tip 1 Rond je werk op tijd af

Begin 2 weken voor je vakantie met een to do lijst. Bedenk wat urgent en belangrijk is en wat niet. Hierbij kun je gebruik maken van de Prioriteitenmatrix van Eisenhouwer of de 'Moet Ik Dit Nu Doen' methode. Alles wat niet belangrijk of urgent is kan wachten tot na de vakantie of doe je helemaal niet. Plan de taken die wel moeten in je agenda en laat voldoende tijd over voor rust, pauzes en onvoorziene urgente zaken.

Tip 2 Neem een paar dagen voor je vakantie al vrij

Door een paar dagen extra vakantie te nemen kun je alvast uitrusten, rustig je spullen pakken en heb je meer tijd om nog een boodschap of een was te doen. Kom alvast in de vakantiestemming door een vakantiemuziekje op te zetten!

Tip 3 Oppas voor de kinderen

Als je kleine kinderen hebt is inpakken een hele klus. Je moet meer meenemen (luiers, speelgoed, flesjes, bedje en ga zo maar door). Kleine kinderen willen ook graag "helpen" met inpakken. Heel lief, maar niet zo relaxed als alles wat jij net hebt ingepakt weer uit de koffer ligt. Regel een speelafspraak, oppas of opa en oma voor de (mid)dag dat je gaat inpakken. Scheelt veel stress!

Tip 4 Voor de doorzetters en perfectionisten onder ons: gun jezelf voldoende rust

Voel je eigen grenzen, luister ernaar en neem voldoende rust. Als je moe bent of merkt dat je snel geïrriteerd bent, ga even gaat zitten of liggen, maak een wandeling, lees een boek, maak een dansje of pak een terrasje. Daarna zit je weer vol energie en kun je de rest inpakken.

Tip 5 Bedenk: er wonen daar ook mensen!

Zolang je je paspoort en pinpas op zak hebt kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan. Tenzij je naar een onbewoond eiland gaat, wonen er op jouw vakantiebestemming ook mensen en die leven daar prima. Dus gun jezelf een ontspannen houding en geniet van stressvrije op vakantie gaan!

Fijne vakantie!

Is stress een terugkerend onderwerp in je leven? Kijk dan eens op www.anicha-coaching.nl/stress-coaching of neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek over stress coaching via 06-47026878 / info@anicha-coaching.nl

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page